Milyen egy jó kettlebell edzés Budapest edzőivel?

A kettlebell edzés Budapest szakedzői által

A kettlebell edzés Budapest képzett szakedzői kezében is természetesen igen hatékony eszközök. Ennek oka a súlyzójának az átlag súlyzókétól valamelyest eltérő, szokatlan alakja – hiszen elmondható, hogy a kettlebell edzés Budapest edzőtermeiben is ugyanazt a jellegzetes, vasból kiöntött, a saját anyagából füllel ellátott súlyzó alkalmatossággal dolgozik. A módszerre egyedülállóan jellemző súlyzótípusnak a neve: gírja, melyet kiejtve az eszköz orosz eredete azonnal érezhetővé válik, hiszen a füles vasgolyót már több száz éve használják az orosz földművesek a gabona mérésére mérősúlyok gyanánt. Az anyagából kiképzett fül is ezt a tevékenységet hivatott megkönnyíteni, melynek segítségével mégiscsak könnyebben lehet egy nemritkán 30-40 kilós súlyt felemelni, mintha csak egy teljesen kerek vasgolyóra akarnánk rámarkolni. A másik oka, hogy a kettlebell edzés Budapest tréningközpontjaiban olyannyira közkedvelt, az a hozzá tartozó edzésmódszer. Hiszen a kettlebell edzés Budapest utcáin is éppen azokat a mozgástípusokat igényli a vele edző egyéntől, mint amit az említett orosz gazdálkodóknak ki kellett alakítaniuk a súlyok kényelmes használata közben, hogy a velük való munka simán menjen. Ez olyannyira beleivódott a zsigereikbe, hogy nem egy, neves korabeli orosz erőművész köszönhette részben az említett edzésnek átlagon felüli erejét és páratlan állóképességét. Olyannyira, hogy a katonai kiképzés során is előszeretettel alkalmazták ezeket a súlyzókat erőnlét-fokozó és kitartásnövelő edzésekként. Emiatt lehetett, hogy az orosz földművesek, mikor katonának álltak, már alapvetően tudták, hogy kell fogni a „vasat”. Ezt az edzésfajtát később az USA is átvette, de történelmi okokból inkább a harangnyelvre emlékeztető forma után kettlebell-nek nevezték, mintsem megmaradtak volna az orosz születési névnél.

A súlyos vasöntvényből készült füles golyóbis világhódító útja során a kettlebell edzés Budapest városába is elérkezett. De hogy miért is lett ennyire népszerű a kettlebell edzés Budapest edzőtermei tájékán?

Hogy zajlik egy kettlebell edzés Budapest edzőivel?

Nos, a kettlebell mozgásrendszere az általa használatos súlyzó, a gírja speciálisnak mondható kialakításának és súlyeloszlásának tényéhez igazodik. Ugyanis a gömböt csak egyszerűen felemelni önmagában véve egyszerű dolog. Megtartani kicsit nehezebb. Tovább tartani még inkább. Ami igazán kihívás, az edzés során kitartóan végzett súlyzóhimbálás, szakszerűbben szólva a gírja íves lengetése a legkülönfélébb irányokban, a legkülönbözőbb testhelyzetekben. S hogy ez miért is ekkora dolog? Nos, egy ugyanakkora tömegű egyszerű, egykezes kézi súlyzóval összehasonlítva más a súlyeloszlása. A hagyományos formájú kézi súlyzó esetében a súlypont a tulajdonképpeni tengely fogáspontjának közepénél van, míg a kettlebell súlyzója esetén attól kissé távolabb. Ez a kis távolság viszont éppen elég ahhoz, hogy módszeres lengetése során jóval több izomcsoportot dolgoztasson meg az emberi testen, mint az előbbi. Ha pedig több izomcsoport van dolgoztatva egyidejűleg, az az összetett mozgás jóval több figyelmet és koncentrációt igényel, de jóval több zsírt is éget el, így nagyszerű lehetőséggel kecsegtet szálkásítani szándékozók számára.

Mit adhat a kettlebell edzés Budapest gyakorlóinak?

Ami nagyon hatékony az egyik szemszögből nézve, az máshonnan tekintve veszélyes is lehet. Valóban, amennyire hatékony, ha jól csinálják, legalább annyira árthat is óvatlan kezekben.  Szakszerű használata esetén –amit szakképzett instruktor tud felügyelni- azonban kiváló erősítője lehet nemcsak a gerinc környéki izmoknak, hanem egyéb izomcsoportoknak is.

A kettlebell egyik lényeges tulajdonsága, hogy a fogás nem esik egybe a súlyponttal. Ez azt jelenti, hogy nem csak a súly mozgatása, de annak kitartása is izommunkát igényel. Ennek az erőkifejtésnek fontos eleme a helyes tartás. Egyrészt ezáltal tudjuk elkerülni, hogy sérülést szenvedjünk, másfelől ez segít olyan mély hátizmok megdolgozásában, amit más gyakorlattípusok általában nem érintenek. Ezért is lehet, hogy az első kettlebell edzés után olyan helyen sajog, ahol eddig nem is tudtuk, hogy izom van. Ellenben pont a törzset, a test középpontját erősíti, ami a további edzéshez is nélkülözhetetlen. Ha egyszerre szeretnénk erősíteni és javítani az állóképességünkön anélkül, hogy a test aránytalanul izmosodna, a kettlebell tökéletes választás.

Megosztod? Köszönjük 🙂Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin