A népszerű gázkazán

Ismeretes számunkra, hogy a gázkazán egy olyan készülék, ami egy fosszilis gáz égése során felszabaduló hőt állít elő, amivel majd melegítünk valamit. Ezt tekintve egy gázkazán indirekt módon felmelegítheti a házunkat is, de akár előállíthatja számunkra a mindennapjainkhoz elengedhetetlen meleg víz mennyiségét, vagy akár mindkettőt egyidejűleg. A gázkazán tehát az egyik legelterjedtebb készülékké avanzsált mára. Életből vett példa, hogy az új építésű társasházakba szinte már csak gázfűtéses berendezéseket építenek be, ugyanakkor a kisebb belső térrel rendelkező lakásokat is gázkazán melegíti át a megkívánt és kellemes hőmérsékletre. A gázkazán tekintetében egy olyan, alapvetően földgáz üzemű berendezésről beszélhetünk, ami az égetendő anyagot egy igen nagyméretű és kiterjedt hálózati gázvezetékről nyeri, amelyek jóval a közművesített utcák alatt húzódnak. A gázkazán alkalmazásával megoldott gázfűtéses rendszer nagyobb előnyei közé sorolandó, hogy maga a tüzelőanyag nem igényel plusz külön tároló helyiséget, továbbá a sajtóban annyira gyakran hallható földgáz áringadozása dacára is még mindig olcsóbb, mint a villannyal működtetett társaié. A felhasználásra szánt fűtőgáz mennyisége szabályozhatóbb, valamint az otthonunk gyorsabb felmelegedését lehetővé téve égéstermékének káros átlagértékeit tekintve még mindig környezet-barátabb megoldás, mintha fa-, vagy széntüzeléses módszerrel fűtenénk.

A gázkazán története

A gázkazán (forrás: www.ventil.hu/gazkazan), mint az épületgépészetben ma már leggyakrabban alkalmazott berendezés története a földgáz megjelenése után válik jelentőssé.  A földgázt, mint olyat nem sokkal a XX. század előtt használtak fel először fűtési célzattal az Egyesült Államokban. Az európai földrészen az 50-es években kezdődött el az alkalmazása, de a gázkazán magyarországi felhasználása a 60-as,70-es évektől kezdődően egyre népszerűbb. A legnevesebb itthoni gázkazán gyártója, a Fegyver és Gázkészülék Gyár, röviden a FÉG volt. Kis hazánkban a gázkazán fénykorát a 90-es évektől kezdődően élvezi, ahonnan már az újonnan felhúzandó társasházakat már csak földgázzal működő gázkazán tartja melegen.

fég gázkazán

Egy gázkazán karbantartása

Nagyon fontos, ha gázkazán adja nekünk a meleget, úgy a gázkazán állapotát rendszeres időközönként le kell ellenőriztetni hozzáértőkkel. Ez nemcsak hogy kiemelt fontosságú, de a jogszabály által is kötelezővé tett, amely szerint a beépített gázkazán és az ahhoz kapcsolt fűtési rendszert időszakonként, de legalább ötévente le kell ellenőriztetni. Ahol odahaza gázkazán működik, tudják bizony, hogy az ősszel esedékes fűtésszezon kezdete előtt a fűtés próbaüzemét érdemes elvégezni, elkerülvén a hideg beálltával jelentkező meglepetés. Ilyen esetekben csak bekapcsolják pár óra erejéig, figyelvén, hogy vizsgált gázkazán mutat-e valamilyen funkcionális eltérést az addigiaktól. Egy ilyen próbaüzem nem bonyolult. Ellenőrizendő a rendszerben lévő nyomás értéke, amit víz beletöltésével feljebb tornázhatnak a megkívánt volumenre. És ha már javában tart a próba,akkor lehet, érdemes az összes radiátor, valamint a falon kívül futó vezeték és azok csatlakozásának ellenőrzése.

Mi van, ha a gázkazán belsejében van a bibi?

Honnan látható, hogy a beüzemelt gázkazán nem muzsikál, vagy nem éppen szépen? Lehet már gyanakodni azért, ha a gázkazán elfelejt bekapcsolni, vagy épp nem kap lángra az égője, vagy ha állandóan elalszik a láng – tehát a fűtésellátás akadozik. A gáz elégtelen égésére utalhat a láng megszokottól eltérő (pl.: sárga) színe, bár a legkerülendőbb momentum talán az, ha rendkívül erős gázszagot vélünk felfedezni a lakásban. Lehetőség szerint ilyenkor ne kapcsoljuk be semelyik elektromos készülékünket sem, mert az esetleges szikraképződés komoly bajt és rombolást okozhat házunkban! Ha lehet, mindenképpen hagyjuk el a lakást és haladékot nem tűrően hívjuk ki a gázszerelőket.

Ha a gázkazán nem megy…

Szóval mi a teendőnk, ha az otthoni gázkazán rendellenesen működik? Fontos, hogy egy gázkazán javítását, ill. hivatalos ellenőrzését –a jelenlegi érvényes jogszabályok értelmében- csak a MKEH (Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal) által kibocsátott arcképes igazolvánnyal rendelkező gázszerelők végezhetnek. Magyarországon a gázkazán bárminemű javítását kizárólag arcképes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező gázszerelő végezhet. A gázkazán, valamint önmagunkvédelmében csak az említett igazolvány bemutatását követően hagyjunk akárkit is a gázkazán közelébe szerelés címén engedni. Ez a gázkazán biztonságát védő előírás szükségszerű műszaki megfontolások okán született, hiszen az ellenőrzött szakképesítés nélkül nehezen volna garantálható a minőségi munka eredménye, egyúttal biztonságos gázkazán működése. Pontosságot és kellő odafigyelést igénylő munka a gázszerelés. Saját maga és szerettei védelmében soha ne engedje, hogy a gázkazán szerelését olyan ember végezze, akinek nem ellenőrizhető a rá való jogosultsága, képesítése. A gázkazán javítását megelőzően bátran ragaszkodjon ahhoz, hogy a gázszerelő igazolja az eljárás jogszerű voltát.

gázszerelő gázkazán

Melyik gázkazán legyen?

Az alacsonyabb ártól felfelé haladva a már említett FÉG, vagy az ÉTA, DÉG, a KF-Gáz és a Hőterm gázkazán jó vételnek ígérkezik, hiszen mind hazai gyártók, így hamar és jó áron kaphatunk hozzájuk esetleges meghibásodás esetén alkatrészeket is. A drágább külföldi gyárak készülékeinél előfordulhat, hogy több költség és várakozás is, amire a gázkazán szükséges alkatrésze megérkezik. Közép és felső kategóriába taroznak – csak párat megemlítve- a Vaillant, a Radiant, a Saunier Duval, valamint a Whirpool cégek által készített gázkazán készülékek. Egy ilyen gázkazán magasabb árát a várhatóan magasabb élettartama (akár 2-3-szoros!) mellett nyilvánvalóan az alacsonyabb meghibásodási valószínűsége indokolja.

A lényeg, hogy irodalmazzuk az épp piacon lévő készülékeket és mindenképpen konzultáljunk egy szakértővel. Sőt, érdemes a társashát, önkormányzat előírásait is figyelembe venni, hiszen a folyton változó, unióshoz igazított jogszabályok folytán az elmúlt évtizedekben történhetett változás. Léteznek olyan épületek, ahol ugyan gázkazán működik, ám annak meghibásodása esetén már nem cserélhető maga a készülék, egy teljesen új rendszert, lehetőleg elektromos alapon kell kiépíteni.

Megosztod? Köszönjük 🙂Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin